zondag 27 maart 2016

donderdag 24 maart 2016

CAL 2016 ~Tides of Change ~ week 4 en 5

Dit keer een update van twee weken tegelijk, week 4 en 5. De eerste afwisseling na de toeren met stokjes en vasten, zijn toeren met granny stokjes. De eerste 10 toeren op de "reguliere" manier, de volgende toeren als een soort mini-granny steken.
Door de vorm van de deken met de rondingen werden deze toeren enigzins gebobbeld. Dat heb ik weer opgelost door na deze toeren de deken op te spannen.
Het werkte, de deken is weer mooi glad en er wordt verzekerd dat door het verder haken aan de deken enige bobbeling echt verdwijnt.
Maar: beter voorkomen dan genezen...

dinsdag 22 maart 2016

Sleutelhangers

Trends en hypes komen en gaan op allerlei gebied. Het maken van sleutelhangers met de borduurmachine is zo'n hype. In fb-groepen over machinaal borduren komen allerlei foto's langs van gemaakte sleutelhangers en op deze hype wordt door de makers van borduurpatronen gereageerd met leuke patroontjes.  
We konden bij de borduurclubs niet achterblijven: sleutelhangers maken!!
 
Het zijn kleine projecten, snel te maken met maximaal resultaat.Voor het maken van de sleutelhangers heb je een wat stevigere stof nodig, bijvoorbeeld (dun) leer, kunstleer/ skai of vilt, ringen voor sleutelhangers en eventueel knopen of kamsnaps. 
Omdat de sleutelhangers geen grote patronen zijn, kunnen er een aantal bij elkaar geplaatst worden in dezelfde ring. Zo maak je er gelijk een aantal in een keer. 
Scheurvlies in de ring, tijdelijke plakspray op het scheurvlies spuiten en de stof/leer/kunstleer er los bovenop leggen en borduren maar.
Borduur het patroontje tot voor de laatste kleurwisseling. Bij veel patronen is het mooi om de achterkant van de sleutelhanger van dezelfde kleur te maken. Op dit punt plak je dan aan de achterkant van je ring dezelfde stof/leer als je aan de voorkant hebt gebruikt en borduurt daarna de laatste kleur. 
Als het patroon bestaat voor- en achterkant in 1 borduurpatroon (bijvoorbeeld van het uiltje dat op de foto's staat), dan hoef je deze laatste stap niet te doen. 
Vervolgens knip je de geborduurde sleutelhanger vlak langs de kant uit de voor- en eventueel achterkant. Als laatste plak je de voor- en achterkant van de sleutelhanger met knutsellijm aan elkaar vast of maak je van de bovenzijde van de sleutelhanger een lus en maakt deze vast met een bijpassende knoop of kamsnap. 
Ik heb ervaren dat kamsnaps niet blijven zitten als je te dik leer gebruikt. De kamsnap moet dan 2 lagen leer bij elkaar houden en dat werkt gewoon niet. Vandaar dat ik bij een aantal mijn sleutelhangers een jeansknoop of ander klein knoopje gebruikt heb. 
Kamsnaps zijn zo leuk om te gebruiken , ze zijn er in heel veel kleuren. Mocht je ze ook willen aanschaffen, eventueel met een speciale kamsnaptang? Kijk dan eens hier (klik).
Kunstleer in alle kleuren van de regenboog kun je hier (klik) vinden, je hebt maar ongeveer 25 centimeter nodig voor behoorlijk wat sleutelhangers.  
Ringen voor de sleutelhanger vindt je o.a. bij de Wibra, Xenos of Action of kijk eens in je rommellaatje of je losse onderdelen voor sleutelhangers nog ergens hebt liggen...
Borduupatroontjes voor sleutelhangers kun je op de volgende websites vinden:
De bovenstaande foto's zijn van de sleutelhangers die ik zelf maakte. Maar de dames van de borduurclubs zaten ook niet stil. Onder zie je een aantal foto's van de sleutelhangers die zij maakten....leuk toch?


vrijdag 18 maart 2016

Beugeltas ~ Haken & Sfeer

Kleine projecten tussendoor zijn goed voor de afwisseling, snel klaar en makkelijk mee te nemen in je tas voor het geval je ergens moet wachten. Bij de boeklancering van Haken & Sfeer kocht ik destijds gelijk een beugel en 3 bollen Stonewashed XL om de beugeltas uit het boek te maken. Het was er nog  niet van gekomen, maar toen ik de bollen weer tegenkwam, belanden ze in het zicht.
Het lijkt een eenvoudig project, maar er zaten wat kleine addertjes onder het gras toen ik eenmaal bezig was.
Het haakpatroon is op zich heel eenvoudig. Halve stokjes worden afgewisseld met halve vasten en dat maar in twee toeren. Het lukte me maar niet om ovalen recht naast elkaar te haken, er versprong elke keer een steek en de hele boel trok scheef.
Dus maar weer opnieuw begonnen, maar nu met een lading steekmarkeerders bij de hand, dat zou met toch niet weer gebeuren.... Inderdaad, de rechte lap was toen in een avondje gehaakt en alle rondingen en herhalingen keurig naast elkaar.
Vervolgens moet je deze lap aan de beugel bevestigen, best een precies priegelwerkje. Ik zette de lap vast met vissersgaren, doorzichtig en heel sterk. Om ervoor te zorgen dat dit garen niet los zou raken heb ik er een extra druppeltje lijm op gedaan.
In het boek wordt er een band aan de tas gemaakt met gedraaid garen. Dat leek me niet praktisch, ik koos voor een andere oplossing. Wat is je voorraad dan oh, zo handig. Daarin vond ik nog twee doorzichtige beugels die prima voor deze gehaakte tas te gebruiken waren. Om deze beugels aan de tas te bevestigen haakte ik eerst 4 plastic ringen om met het Stonewashed XL garen en bevestigde deze aan de beugels. Daarna naaide ik de ringen aan de buitenkant van de tas.
Als laatste sluit je de zijnaden van de rechte lap en je hebt een sjiek gehaakt tasje.
Patroon: Tas uit Haken & Sfeer
Gebruikt garen: 3 bollen Stonewashed XL van Scheepjes, Smokey Quartz
Samenstelling: 70% katoen, 30% acryl
Gebruikte haaknaald: 5 mm
Accessoires: tasbeugel 24 cm, handvaten en 4 plastic ringen



zaterdag 12 maart 2016

Cal 2016 Tides of Change ~ week 3

De Tides of Change CAL groeit gestaag, elke week komen er nog 10 toeren bij.
Dit is het resultaat tot en met week 3, een herhaling van het patroon met de openingen uit week 2. De doorsnede van de deken is nu ongeveer 55 cm.