donderdag 23 oktober 2014

Haaknaaldenmapje

Ik ben een fan geworden van de Clover Armour haaknaalden. Ze hebben een softgrip die fijn in de hand ligt met een afgeplatte kant waarop je heel makkelijk je duim plaatst om te haken. In eerste instantie is er een serie uitgebracht met haaknaalden van 2.0 mm tot en met 6.0 mm, maar recent zijn daar de grotere maten bijgekomen van 7.0 mm tot en met 10.0 mm.
Voor verschillende haakprojecten kocht ik elke keer een bijpassende Clover Armour haaknaald, maar nu heb ik de hele set bijna compleet gemaakt. De haaknaalden lagen hier en daar verspreid in huis, in mijn tas en het is zoveel fijner om ze op 1 vaste plaats te hebben en ze zo voor het grijpen te hebben.
Daarom heb ik een haaknaaldenmapje gemaakt waarin ik de haaknaalden in oplopende grootte prima kan opbergen en zo weer uitpakken als ik ze nodig heb.
Natuurlijk in een uiltjesstofje dat ik uit de stofvoorraad plukte en de stof van de biaisbandjes hoefde ik ook niet te kopen… J

In grove lijnen heb ik het haaknaaldenmapje als volgt gemaakt (de nummers van de beschrijving corresponderen met de rode cijfers op de foto’s):
1.       Meten is weten, dus ik ben begonnen om mijn haaknaaldencollectie op een lap vilt te leggen om zo te bepalen hoe hoog en hoe breed het mapje moest worden;
2.       Dit vilten lapje heb ik afgewerkt met een biaisbandje in bijpassende stof. Op het vilt heb ik vervolgens de lijnen met een wateroplosbare stift getekend. De afstand tussen de lijnen is voor de kleine haaknaalden 2,5 centimeter en voor de grotere haaknaalden 3 centimeter.
3.       De met wateroplosbare stift getekende lijnen heb ik op het vilt doorgestikt. Het vilten lapje had ik inmiddels op de goede stof met daaronder een molton tussenlaag gespeld. De molton tussenlaag heb ik gemaakt van strijkplankmolton (te verkrijgen bij o.a. Hema, Blokker, Marskramer of goed gesorteerde stoffenwinkel/kraam);
4.       De buitenkant van het mapje heb ik ook bedekt met de uiltjesstof en vastgespeld. Als afwerking gebruikte ik weer een biaisband. Deze heb ik dubbelgevouwen op de buitenrand van het haaknaaldenmapje gespeld;
5.       Om het mapje dicht te kunnen strikken maakte ik een bijpassend lint dat ruim om de buitenkant heen paste;
6.       Het sluitlint heb ik aan een zijkant van het mapje tussen biaisband en buitenstof meegenaaid. Aan de voorkant van het mapje ongeveer een kwart van het totale lint, voor de achterkant de rest van het sluitlint;
7.       Na het vaststikken van het biaisband aan de buitenrand van het mapje, heb ik het biaisband omgevouwen naar de binnenkant van het mapje en met spelden vastgezet. Voor een mooi resultaat heb ik de punten enigszins rondgeknipt, je kunt het biaisband er dan later beter omheenvouwen zonder plooien;
8.       Het omgevouwen biaisband heb ik met de hand aan de binnenkant van het mapje vastgenaaid.

Het haaknaaldenmapje vouw ik in drie delen op elkaar en past zo gemakkelijk in elke (haak- of brei) tas.
De afmeting van het mapje in opgerolde vorm is: ongeveer 20 x 24 centimeter
Uitgerold is de afmeting van het mapje: ongeveer 60 x 24 centimeter

woensdag 22 oktober 2014

Bloemarrangement

Coen ten Heggeler was weer op de camping en met dochterlief en een aantal andere dames op de camping hebben we een bijzonder bloemarrangement gemaakt.
De basis was een piepschuim taartvorm waar we een gat uit moesten snijden. Daarna kwam het meest arbeidsintensieve gedeelte, we moesten deze vorm bekleden met gedroogde palmbladeren. Eerst de buitenrand, de binnenste cirkel en daarna de voor- en achterkant in een soort waaiervorm.
Als finishing touch hebben we een aantal mooie zijden bloemen op de rond vorm geprikt en dat gaf een verrassend effect. Je kunt de vorm ophangen, tegen een wand hangen of zelfs op een pin plaatsen en neerzetten.
Het was weer een gezellige middag, meer bloemcreaties kun je uitvoerig bekijken op de website of facebookpagina van Coen ten Heggeler (klik hier en hier).

maandag 13 oktober 2014

Omslagdoek Herfst ~ Karin aan de Haak

Tijdens de zomervakantie haakte ik nog een omslagdoek van Ice Yarns in een soort "sorbetkleuren", iets gedekte zomerse kleurtjes met een glittertje erdoor.
Voor de vakantieperiode had ik wat makkelijk te maken en onthouden patronen bij elkaar gezocht. de Herfst Fenna omslagdoek van Karin aan de Haak vond ik een mooi patroon voor dit garen.
Het is een omslagdoek in stokjes, die in verticale banen worden onderbroken door gaatjes. Zo ontstaat een soort halve maan die verdeeld wordt in punten.
Als extra haakte ik in willekeurige volgorde en patroon horizontale "gaatjeslijnen" kris kras verdeeld over de punten. Dit is bedoeld om de massieve punten van de sjaal wat speelser te maken.
De omslagdoek is niet helemaal geworden wat ik ervan verwachtte....het zijn niet helemaal mijn kleuren en het kleurenverloop van het garen is ook niet mijn ding...tja, kan wel eens gebeuren!
Patroon: Herfst Fenna omslagdoek van Karin aan de Haak
Garen: Ice Yarn Magic Glitz (dit garen is helaas niet meer te bestellen, de Magic Light is dezelfde kwaliteit zonder lurex)
Samenstelling: 95% acryl, 5% lurex
Gewicht: 4 bollen van 100 gram, 360 meter per bol
Gebruikte naalden: 4,5 mm haaknaald

donderdag 9 oktober 2014

Halloween en Taylor

Ook de Cameo Silhouette heb ik gisteren en vandaag weer aan het werk gezet. Er werden op Facebook zulke leuke lichtlijstjes geshowd, die moest ik ook maken.
Op de site van Miriam Peeters staat een uitgebreide beschrijving met foto's (klik) van de werkwijze om de lichtlijstjes te maken.
Ik koos voor een 3-tal afbeeldingen uit de Silhouette Store, passend bij deze tijd van het jaar: Halloween.
Voor de papieren achterkant van de lichtlijstjes koos ik oranje, groen en geel.
De afmeting van de afbeeldingen in deze lijstjes is ongeveer 15 x 15 centimeter.
Ze staan naast elkaar op de buffetkast en het geeft een heel erg leuk effect met gedimde lichten.

 Voor dochterlief maakte ik een grotere versie van een lichtlijst, ongeveer 30 x 30 cm. Ze is helemaal weg van het gitaarmerk Taylor en heeft na lang sparen vorig jaar een Taylor gitaar gekocht/gekregen.
Voor haar maakte ik een afbeelding van het logo van Taylor Guitars. Ik hoef er denk ik niet bij te vertellen dat deze heel erg  goed in de smaak viel, "vet cool" zelfs....

zaterdag 4 oktober 2014

BH Sew Along ~ week 1

Bij het  Zelflingeriemaak forum is gestart met een BH Sew A Long. Bij een Sew A Long maak je samen hetzelfde (of vergelijkbaar) patroon in een bepaalde tijdsperiode.
Het hele proces van het maken van een bh is in 4 weken verdeeld. Afgelopen weekend is gestart met deel 1. Je hebt dan een week de tijd om daar aan te werken. Daarna is het de bedoeling om een foto van je vorderingen op het forum te plaatsen, zo kun je laten zien dat je je huiswerk voor die week gemaakt hebt en krijg je toegang tot de opdrachten voor de volgende week.
De benodigde materialen zijn:
* patroon van een bh met diagonale naad
* 50 cm lycra
* 3 meter picot-elastiek
* 75 centimeter decollete-elastiek
* 25 centimeter charmeuse
* sluiting
* 1 meter schouderband
* schuifjes / ringetjes voor schouderband
* eventueel powernet voor het achterpand
* beugelband (lengte afhankelijk van de beugel)
* beugels in de juiste maat
Ik koos voor een bh-pakket van Merckwaerdigh dat ik nog had liggen. In het pakket zat lila kant, die heb ik vervangen door zwart kant. Het contrast tussen de lycra en het kant vind ik zo mooier tot zijn recht komen.
Week 1 van de BH Sew A Long bestond uit een aantal handelingen: het overnemen van de patroondelen op patroonpapier, het uitknippen van deze patroondelen uit respectievelijk lycra en/of kant, het uitknippen en/of rijgen van charmeuse voor een aantal van de onderdelen, het verwerken van vliesofix op het middenvoordeel.
De opdrachten waren goed te doen, prima om weer in te komen.
Dit is de foto die mijn vorderingen laat zien, ik heb als extra nog 2 slips uit de lycra en kant geknipt:
De stappen voor week 2 zijn inmiddels beschikbaar en daar ga ik vandaag verder mee aan de slag.