zaterdag 23 april 2011

Machinaal borduren op papier

Als je het zo zegt, dan krijg ik vaak de reactie: "Dat kan toch niet, dan perforeer je het papier en druk je zo het borduurtje eruit".
Dat klopt inderdaad! Toch is het met een extra handeling wel mogelijk om met de borduurmachine te borduren op papier.
Tijdens de Borduurwereldbeurs in Sliedrecht hebben we laten zien hoe eenvoudig de techniek is en wat een leuke en verrassende resultaten je krijgt. Zoals verteld zou ik hier een handleiding publiceren hoe het werkt.
Kies als eerste het papier dat je wilt gebruiken om op te borduren. Ik gebruik daarvoor lege kaarten die bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het maken van kaarten. Deze zijn te koop in pakjes met of zonder envelop, geparfumeerd, bedrukt, met marmereffect, teveel variaties om op te noemen.
Papier met een zogenaamde linnenstructuur is iets dikker en geeft een prachtig resultaat, ik kocht bovenstaande pakjes hier voor een zeer betaalbare prijs.
Kies nu een borduurpatroontje uit dat je op de kaart wilt borduren en de bijpassende kaart waarop je wilt borduren. Er zit geen restrictie aan het soort patroontje dat je kiest, alleen patronen die veel lagen over elkaar heen borduren, wil wel eens problemen opleveren. Maar dat heb je dan ook als je dat patroontje ergens anders op borduurt.
De truc van het borduren op papier, zit in het materiaal dat we aan de achterkant van de kaart strijken: plakcharmeuse.
Plakcharmeuse is een geweven tricot tussenvoering voorzien van een low-melt coating. Daardoor is het  geschikt voor het verwerken op zijde of lycra, het wordt vaak gebruikt voor het voeren van ondercups bij het maken van lingerie. Plakcharmeuse is verkrijgbaar in wit, creme of zwart. Voor het maken van de kaarten maakt het niet uit welke kleur je gebruikt, je ziet er na het afwerken van de kaart niets meer van.
Knip een stukje plakcharmeuse iets kleiner dan de achterkant van de kaart die je koos.
Strijk nu het stukje plakcharmeuse aan de achterkant van de kaart. Het strijkijzer moet niet stomen, als je dat toch doet, kan de kaart kromtrekken door het vocht en de hitte.
Plaats de strijkbout op de plakcharmeuse en laat ongeveer 10 seconden staan, herhaal dit als de plakcharmeuse nog niet vast zit. Ik verplaats de strijkbout elke keer een stukje en ga niet heen en weer met de bout. Soms komt het voor dat daardoor de plakcharmeuse opkrult en dat zie je aan de voorkant van de kaart.
Span een stukje scheurvlies (stik en trek) of ander borduurvlies in de ring. Meestal kies ik een ring waarin de kaart ruim past, maar het is ook niet erg als de randen van de kaart iets over de ring heen vallen.
Plak nu de voorbewerkte kaart met een klein beetje tijdelijke plakspray op het scheurvlies in de ring.
Nu kun je gaan borduren. Ik houd de kaart een bij de eerste steken heel even vast aan de rand, daarmee voorkom ik dat op het laatste moment de kaart nog net even van zijn plaats schuift.
Als de eerste steken zijn gemaakt van het borduurpatroontje, kun je de kaart loslaten.
Voor het borduren gebruik ik geen speciale borduurnaald, een reguliere 75 borduurnaald is prima.
Na het borduren moet je alleen nog de kaart afwerken. Als je drie dezelfde kaarten verwerkt, gebruik je daarvan 1 exemplaar om de binnenkant/achterkant van het borduursel mee af te werken. Als je deze middendoor snijdt heb je voldoende om twee kaarten mee af te werken. 

De mogelijkheden zijn legio, ik had tijdens de beurs notitieblokjes beplakt met het geborduurde papier.
Met dubbelzijdig plak (band) of Aslan plak je het papier op de voorkant van het notitieblok.
Bets had tijdens de beurs een groot aantal geborduurde kaarten meegenomen om te laten zien, met allerlei technieken zoals Mylar, applicatie en versierd met kleine haakwerkjes, stickers, knoopjes en allerlei ander versierseltjes. Dus laat je fantasie de vrije loop.

Als laatste nog een extra tip: je kunt ook borduren op behang, dit is immers ook papier. Wij struinen bij de doe-het-zelf zaken nogal eens langs de staaltjes van behang of vragen bij interieurzaken oude behangboeken die niet meer in de collectie zijn. Het werkt exact hetzelfde als met gewoon borduren: plakcharmeuse erachter, scheurvlies in de ring, behangstaaltje erop en borduren maar...Ik ben benieuwd naar jullie resultaten en ervaring, laat je het me weten?

Wat een prachtig weer, wij genieten ervan op de camping...


zondag 17 april 2011

Borduurwereldbeurs in Sliedrecht

Het was gisterochtend vroeg, om 7 uur stond ik bepakt en bezakt op de pont onderweg naar de 9e Borduurwereldbeurs in Sliedrecht.
Samen met borduurvriendin Bets had ik een standje op de beurs, ik was er voor de vierde of misschien wel vijfde keer aanwezig als hobbyist met een kraampje.
Zo rond half 8 kon het uitpakken en neerzetten van alle spulletjes beginnen en dat nam toch de nodige tijd in beslag. Rond 9 uur waren de eerste bezoekers al aanwezig, maar om half tien gingen de deuren van de beurs zelf open. Ik begreep dat er toen al ruim 400 bezoekers waren, de parkeerplaats stond al behoorlijk vol.
Bets en ik hebben uitleg gegeven over het borduren met de borduurmachine op papier.
Wat hebben we het druk gehad, vanaf het begin van de beurs tot ver in de namiddag hebben we gestaan, gepraat en tussendoor ook nog gedemonstreerd. Heel veel leuke reacties kregen we op dit toch relatief nieuwe idee en wat hebben we veel mensen gezien die een kijkje bij ons kwamen nemen.
Bedankt allemaal voor alle spontane, enthousiaste en leuke reacties, we hebben ervan genoten.
Ik heb beloofd om de "werkbeschrijving" van het borduren op papier hier nog op te zetten: nog even geduld, komt binnen een paar dagen hier te lezen.
Een compleet fotoverslag van de dag kun je vinden op de site van Miriam.
Tussendoor zagen we gelukkig nog kans om ook zelf nog even te shoppen, dit is mijn buit van de beurs:
Mylar folie van Papira, Serafil garen dat ik gebruik als ondergaren voor mijn Janome van Hergarden Embroidery (Maud), zilver/goud en blauw metallic van Masterstitch en klosjes garen (nee, nooooit genoeg...:-) van de Garenshop. Oh ja en nog wat hotfix steentjes van Glitter en Glamour, maar die zijn al opgeruimd voor ik ze op de foto heb gezet.
Wat een prachtig weer vandaag, als laatste hier wat foto's uit de tuin en uit de omgeving van huis om nog even van te genieten.



dinsdag 12 april 2011

Embossed embroidery of relief borduren

Embossed embroidery of relief borduren, in goed nederlands, is een borduurtechniek die een eenvoudig maar mooi resultaat geeft. De techniek is precies zoals die is genoemd, een borduurpatroon dat door het weglaten van steken of juist borduren van steken een relief effect op de stof geeft. Met gebruik van de juiste materialen kun je dit effect eenvoudig bereiken: badstof, fleece of microfiber zijn zeer geschikt om relief patronen op te gebruiken. Vaak worden embossing patronen gebruikt op handdoeken en toch is de handdoek erna nog prima te gebruiken waarvoor hij is bestemd.

Een zeer belangrijk onderdeel van het krijgen van een mooie embossed effect is de draadkleur. Om je reliëf patroon goed te laten uitkomen kies je een draad die een beetje donkerder is dan een lichte ondergrond of een draad die een beetje lichter is dan een donkere ondergrond. Als je niet genoeg contrast toevoegt, dan is het moeilijker om je patroon te zien op de ondergrond. 
Voor het borduren span ik een stuk scheurvlies in de ring, met tijdelijke plakspray plaats ik de handdoek of datgene waarop ik het borduursel wil maken, op het scheurvlies en leg daarover een laagje Avalon om de steken mooi te fixeren en plat te maken. En borduren maar....
Na het borduren haal je de overtollige avalon weg en als dat niet lukt met je vingers of een schaar, dan is 1 wasbeurt genoeg om de avalon te verwijderen.
Embossing patronen zijn er genoeg te vinden, klik maar hier, hier, hier en hier.
Uitleg over het zelf digitaliseren van embossing patronen kun je hier, hier en hier vinden.

De borduurclub van afgelopen vrijdag stond in het teken van het digitaliseren en borduren van embossing of relief patronen. Na de uitleg over het digitaliseren van de bijbehorende patronen zijn we met de machines aan de slag gegaan, de foto's bovenaan zijn het resultaat.
En kijk ook nog even mee naar de prachtige projecten die meegenomen waren naar de borduurclub om te bewonderen:

Aanstaande zaterdag 16 april is de Borduurwereld Beurs in de Lockhorst in Sliedrecht van 9.30 uur tot 17.00 uur.
Er worden tijdens deze dag diversen demonstraties gehouden van allerlei uiteenlopende technieken, materialen en mogelijkheden op machine borduur gebied. Ook zullen er verscheidene merkdealers en importeurs aanwezig zijn met diverse machines waar zij u alles over kunnen vertellen.

Meer informatie over de beurs en een lijst met deelnemers vind je op de site van Miriam.
Ik sta op de beurs samen met een borduurvriendin in onze eigen "stand".
Mocht je naar de beurs komen, dan zouden wij het heel erg leuk vinden als je even gedag komt zeggen.